POSKRBITE ZA BOLJ ZDRAVO IN KVALITETNO ŽIVLJENJE – 5 konkretnih nasvetov, kako vključiti jogo v vaš vsakdan

Za danes sem vam pripravila nekaj nasvetov, kako začeti z jogo, če ste popolni začetnik na tem področju in tako začeli skrbeti za zdravo in kvalitetno življenje.

Z jogo se ukvarjam že skoraj 30 let, zato vam lahko iz prve roke povem, da redno izvajanje pripomore k bolj zdravemu in kvalitetnemu življenju. Pa četudi si vmes vzamete nekaj mesečni ali pa celo letni odmor, vedno lahko nadaljujete tam, kjer ste nehali. Tudi meni se je zgodilo, da enostavno nisem našla prave motivacije, da bi redno izvajala prakso joge ter vse elemente prenesla v svoj vsakdan. Na srečo pavza ni trajala predolgo in sem se vrnila :)

Seveda je veliko odvisno od tega v kakšnih življenjskih okoliščinah smo trenutno, kako na nas vplivajo zunanji dejavniki, družbene in socialne spremembe in podobno. Vseeno pa priporočam, da si vsaj 1x na teden vzamete čas in se posvetite sami sebi, vadbi joge ali pa le meditaciji. Že samo to, da ste 1h na teden sami s sabo in se posvetite duhovnosti in notranjemu miru šteje. Zelo boste zadovoljni s tem, da ste nekaj naredili zase.

5 konkretnih nasvetov, kako vključiti jogo v vaš vsakdan:

  • Odločite se, da boste vsaj 1x na teden izvajali jogo, pa četudi je to le za nekaj minut na dan. V kolikor ste bolj zagreti, se lahko odločite, da boste 1x tedensko izvajali 1h joge. Morda bolj meditativno jogo; JIN JOGO, če ste bolj aktiven tip človeka in se že ukvarjate s kakšnim športom. Če pa vaše življenje ni preveč dinamično, pa svetujem, da se odločite za bolj aktivno HATHA JOGO. V kolikor pa nimate še toliko volje, je za začetek dovolj le 15 – 30 min umirjene vadbe.
  • Vztrajajte pri svoji odločitvi in izvajajte to kar ste se namenili redno vsaj en mesec.
  • Po enem mesecu izvajanja tega kar ste se namenili v prvi točki, dodajte še eno stopnjo več. Npr. če ste se odločili, da boste 1x tedensko izvajali bolj sprostitveno jogo, dodajte še 1x tedensko bolj aktivno vadbo joge ali obratno.
  • Pomembno je, da se odločite in to tudi dosledno izvajate, saj naše telo potrebuje nekaj časa, da se na nove navade tudi privadi. Torej, tretjo točko izvajate še vsaj dodaten 1 mesec.
  • V tej točki ste že na zelo dobri poti, da vam joga resnično postane del vsakdana. Prepričana sem, da se boste že po prvih 2 mesecih bolje počutili in vam ne bo težko dodati še npr. dodatne ure joge na vaš urnik ali pa vsaj 1x tedensko dodati jutranjo prakso joge. Morda se odločite in dodate še 1h meditacije/joga nidre ali pa nekaj drugega kar vas sprošča in pomiri.

Pomembno je, da se posvetite sami sebi, se zazrete sami vase in si prisluhnete. Si vzamete čas. Nikoli ne pretiravamo in vedno poslušamo svoje telo. »Nenasilje« tudi do svojega telesa je eno »božjih zapovedi« pri jogi.

Gibljivost in telesna zmogljivost prideta z redno vadbo sama od sebe.

“Stranski učinek” joge je vedno bolj zdravo in izpopolnjeno življenje, pa ni važno ali stojimo na glavi s prekrižanimi nogami ali pa sedimo na stolu in samo opazujemo svoje dihanje :-)

Na voljo sem vam za vprašanja, dileme in nasvete. marta@jinjoga.si / 041 943 642

Namaste

Marta